IGMANSKA INICIJATIVA

Saopštenja za javnost

Igmanska inicijativa oštro osuđuje svaki vid poricanja i nepriznavanja zločina genocida učinjenih na teritoriji bivših jugoslovenskih republika od strane  ministra pravde u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića

Podsećamo crnogorsku Vladu da je Parlament Crne Gore još u julu 2009. godine pokazao svoj demokratski kapacitet i usvajanjem Deklaracije o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, osudio “masovni zločin u tom bosanskohercegovačkom gradu, kao i druga zlodela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije”, te da je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prihvatila i verifikovala Rezoluciju EP o Srebrenici u kojoj se genocid jasno pominje. 

Upozoravamo da izjave vladajuće strukture izvršne vlasti, koje smo ovih dana u prilici da čujemo, grubo ruše sve napore uložene  po pitanju suočavanja s prošlošću i utvrđivanja istine i činjenica o žrtvama ratnih sukoba u regionu. Ovako izneti stavovi u potpunosti ruše evropski put izgradnje Crne Gore kao demokratskog građanskog i odgovornog društva i zajednice zasnovane na poštovanju vladavine prava, te unapređenje saradnje između zemalja regiona Zapadnog Balkana. 

Stoga, Igmanska inicijativa poziva premijera Vlade Crne Gore g. Krivokapića da se javno ogradi od izjave Ministra pravde i negiranja činjenica počinjenih masovnih ratnih zločina, te javno prizna počinjeni genocid u Srebrenici i na taj način pokaže kapacitet očuvanja multietničkog i multinacionalnog crnogorskog sklada.

Za Igmansku inicijativu

Vehid Šehić,
kopredsednik za B i H                     
Prof dr Branislav Radulović,
kopredsednik za Crnu Goru                                                                                                        
Zoran Pusić,
predsednik Saveta za Hrvatsku       
Milan Antonijević,
kopredsednik za Srbiju